Acasă la Coşbuc, în Bistriţa-Năsăud

AcasaArticoleAcasă la Coşbuc, în Bistriţa-Năsăud

Acasă la Coşbuc, în Bistriţa-Năsăud

Acasă la Coşbuc, în Bistriţa-Năsăud

  • Vacante la Tara
  • 6 August, 2018

Ajunşi în judeţul Bistriţa-Năsăud, în pitorescul drum ce ne poartă spre Maramureş, nu trebuie să ratăm un popas cultural în fostul sat Hordou, actuala comună Coşbuc, unde casa natală a poetului George Coşbuc îşi aşteaptă oaspeţii. Casa este localizată aproape de centrul comunei, în susurul liniştit al râului Sălauţa, afluent al Someşului Mare.

Ţara Năsăudului, meleag binecuvântat de natură şi tradiţie, a dăruit culturii româneşti o sumedenie de personalităţi. Dintre acestea le evidenţiem pe George Coşbuc, Liviu şi Vasile Rebreanu, Veronica Micle, Andrei Mureşanu, Iuliu Moisil şi mulţi alţii. 

Casa memorială “George Coșbuc” – primul muzeu dedicat literaturii române din ţară

Pe lângă a fi una dintre cele mai vechi case tradiţionale din Țara Năsăudului, locaţia a devenit şi primul muzeu memorial de literatură română, din istoria ţării, la iniţiativa lui Iuliu Moisil (1905).

De-a lungul timpului, începând cu anul 1840 când construcţia a fost finalizată, casa a fost locuită, pe rând, de bunicul (preotul Anton Coşbuc) şi părinţii poetului (preotul Sebastian şi Maria Coşbuc) împreună cu cei 14 copii. După moartea lui Sebastian Coşbuc, casa rămâne conform înţelegerii avute, fiului cel mai mic, Aurel. Acesta a răspus pozitiv iniţiativei colectivului revistei “Luceafărul” din Sibiu care propusese înfiinţarea muzeului dedicat poetului George Coşbuc. De-a lungul anilor casa i-a mai avut proprietari pe Sebastian Coşbuc (fiul cel mare), titlu de proprietar transmis de la Aurel, urmând ca statul român să cumpere casa în anul 1954 de la Maria Coşbuc, soţia lui Sebastian.

Prima placă de comemorare a muzeului a fost dezvelită la iniţiativa unui grup de profesori şi studenţi medicinişti de la Cluj, în anul 1922, pe 14 mai, la patru ani de la moartea poetului. Placa a fost purtată de studenţi, şi dusă pe jos aproximativ 8 km din Gara Salva până la casa natală. De-a lungul drumului aceştia recitau versurile marelui poet. Iniţial, muzeul a fost amenajat în primele două camere, chilia şi camere de oaspeţi, unde se puteau găsi volumele lui George Coşbuc publicate în România, fotografii şi tablouri de familie, ziare şi reviste etc.

O dată importantă din istoria muzeului este ziua de 4 Iulie 1954 când, după reparaţii capitale, acesta a fost redeschis publicului. Evenimentul a fost unul fastuos, uliţele satului umplându-se de personalităţi şi de vizitatori. 12 ani mai târziu, Hordoul a fost iar în sărbătoare, mai exact, între 17-19 septembrie 1966, sărbătorindu-se centenarul naşterii poetului. La eveniment au participat scriitori şi oameni de cultură atât din ţară cât şi de peste hotare, de pe toate continentele.

De la muzeograf aflăm că “La aniversările dedicate marelui nostru poet, este prezentă populaţia şcolară care de la micul grădinar până la absolventul de gimnaziu îmbracă, alături de părinţii lor hainele de sărbătoare, bine rânduite în lăzile de zestre şi participă la manifestări.”
În tindă, chilie şi camera de oaspeţi vizitatorii vor găsi fragmente din copilăria lui George Coşbuc. Nu lipsesc banca de şcolar, leagănul, pelerina, trusa de călătorie, biblioteca cu cărţi şi manuscrise, diverse ediţii ale operei sale, ştergare şi obiecte de mobilier tradiţional. Majoritatea obiectelor provin din inventarul familiei preotului Sebastian Coşbuc, tatăl poetului. În camera de zi sunt expuse documente, cărţi, volume, ziare şi manuscrise, dovezi impresionante ale creaţiei lui Coşbuc.

Traseul continuă şi în aer liber unde vizitatorii pot asculta poveştile muzeografului sau pot asista la diverse spectacole organizate în amfiteatrul din curtea casei…sau îşi pot continua itinerariul prin gospodărie către expoziţia de obiecte tradiţionale muncilor din zonă. O altă atracţie o constituie şi moara-muzeu de pe râul Sălăuţa, moara coşbucenilor.

Ştiaţi că?
- Poetul George Coşbuc s-a născut în data de 20 septembrie 1866 în satul Hordou, Bistriţa Năsăud şi a decedat la vârsta de 52 de ani, la Bucureşti, în data de 9 mai 1918?


- Până în clasa a-IV-a George Coşbuc scrise aproximativ 160 de poezii? Prima poezie publicată a fost la vârsta de 15 ani.


- Lucrând ani de zile la traducerea Divinei Comedii, aceasta a devenit una dintre cele mai apreiate traduceri din istoria literaturii. O bună perioadă, George Coşbuc a tradus această operă, petrecându-şi timpul la Tismana, la Vila Ursu, de astăzi. 

- George Coşbuc a avut o activitate înseamnată ca traducător, traducând opere din sanscrită, latină, germană, italiană şi engleză.

- Părintii au vrut ca George Coşbuc să păstreze tradiţia familiei şi să devină tot preot dar el a preferat să studieze filozofia? În familia sa fuseseră 14 generaţii de preoţi
- În prima decadă a lunii octombrie au loc în comună “Colocviile Coşbuc” ce cuprind lansări de carte, moment artistice, decernări de premii?
- În cadrul şcolii din localitate există un grup literar artistic cu repertoriu inspirit din creaţiile lui George Coşbuc?
- Cu ocazia omagierii a 80 de ani de la moartea poetului, au fost schimbate pietrele funerare ale străbunicului şi părinţilor poetului cu altele din marmură? Totodată au fost dezvelite trei plăci commemorative la şcoala din localitate.

Casa memorială “George Coşbuc”

Comuna Coşbuc, Nr. 140

judeţul Bistriţa-Năsăud

Program de vizitare:

Octombrie-Martie: 9:00-17:00

Aprilie-Septembrie: 10:00-18:00

Luni: închis
www. complexulmuzealbn.ro/
Text si fotografii: Cristian Alexandru Catana
Descoperiti Casa Memoriala George Cosbuc prin circuitele turistice marca: Scorilo Travel Vacante!