Experienţe de vacanţă în Covasna

AcasaDestinatiiExperienţe de vacanţă în Covasna

Experienţe de vacanţă în Covasna

Experienţe de vacanţă în Covasna

  • Vacante la Tara
  • 28 July, 2018


Trecem Carpaţii spre redescoperirea judeţului Covasna, într-o veritabilă întoarcere în timp pentru a înţelege mai bine rostul de astăzi al unei destinaţii în care se scriau file de istorie prin castelele şi conacele nobililor retraşi în liniştea şi natura Ținutului celor Trei Scaune, de-atunci…Ținutul Secuiesc, de astăzi. Meleag încărcat de lupte, de frământări, de destine prea aspru judecate şi prea puţin înţelese, Ținutul Conacelor din Covasna se deschide călătorilor drept o amplă sursă de experienţe de vacanţă generatoare de stări de spirit, pe care numai un turist educat, avid de informaţie şi cunoaştere le-ar putea înţelege în adevărata profunzime. Turistul va avea oportunitatea de a interacţiona cu natura, cultura, ospitalitatea, datinile şi gastronomia unor locuri, care, însumate, se doresc a deveni un etalon în definirea unei zone pitoreşti drept o destinaţie turistică. Ori, în acest sens, Covasna este pe drumul cel bun!

Experienţe de vacanţă pentru familiile cu copii (şi nu numai)

Covasna este şi o destinaţie…dulce. Şi avem dovezi în acest sens. Trebuie doar să ajungi în localitatea Ojdula (9 km. de Târgu-Secuiesc), mai exact la Centrul de Informare Turistică din localitate unde vei avea parte de o experienţă cel puţin delicioasă, extrem de potrivită pentru cei mici dar şi pentru cuplurile de îndrăgostiţi…că doar există alternative dulci la ciocolată.

Kürtőskalács – dulce de Covasna

Ei bine, din lapte, ouă, făină de grâu, drojdie, unt şi zahăr gospodinele din localitate te vor învăţa să faci cel mai bun kürtőskalács. Întinde fâşiile de aluat pe nişte forme de lemn, ai grijă să le coci uniform deasupra grătarului de cărbuni încinşi (îţi arată gospodinele cum… şi-ţi mai dau şi un pahar de pălincă), stropeşte-le cu zăhăr cât să se caramelizeze şi apoi…cei mici şi cei mari îşi pot lăsa fantezia gusturilor să se joace…garnisind kürtősii cu diverse mirodenii şi arome de scorţişoară, nucă, vanilie, zahăr sau cocos.

În căutarea diamantelor de Ojdula Ori…dacă iubita, prietena, soţia nu s-a arătat destul de impresionată de prepararea şi degustarea kürtőskalács-ului (dieta, poate fi o cauză)…poţi încerca eterna variantă cu…diamantele. Vei vedea în Centrul de Informare Turistică şi exemple certe în acest sens cu diamante de Ojdula şi povestea lor. Chiar tu poţi să fii parte din poveste, pornind spre valea râului Kopolno, în căutarea comorilor. Programele turistice variate promovate de cei din zonă, îndeamnă turiştii la acţiuni de căuatre a cristalelor strălucitoare de quarţ. 

Să facem păpuşi şi figurine din…pănuşă 

Dacă cei mici s-au săturat de pluşuri colorate sau păpuşi de acest gen, tot în satul Ojdula putem asista la un fascinant meşteşug, acela al confecţionării de păpuşi şi figurine…din pănuşă (foi de porumb). Nu rataţi Atelierul lui Szabó Erzsébet „Bimbi”, care vă va învăţa cu calm şi pricepere tehnicile sculpturii în pănuşă. Creaţiile sale extrem de apreciate au fost premiate la târguri naţionale şi internaţionale.

Preparăm şi decorăm…turtă dulce

Continuând “ruta dulciurilor” din Covasna, chiar dacă nu este încă Sărbătoarea Crăciunului şi chiar de o fi, când ajungem în Târgu-Secuiesc nu trebuie să ratăm atelierul familiei Szántó. O să devină imediat o locaţie favorită a copiilor, că doar îi ducem la “nenea cu turtă dulce”. Tot în preajma Crăciunului a început şi povestea lui Szántó József care a învăţat reţeta turtei dulci şi modalităţile de decorare de la mama sa. Astăzi, promovează cu zâmbetul pe buze acest meşteşug făcând fericiţi o sumedenie de copii şi tineri. Poveştile lui au gust de scorţisoară, de anason, de miere, de cuişoare luând forme de căsuţe, inimioare, brazi, personaje de desene animate şi câte şi mai câte. Tot Szántó József te va învăţa şi cum să pictezi şi să glazurezi cu zahăr, turta dulce.

Turism activ şi de aventură în Ţinutul Conacelor 

Covasna este o destinaţie care poate fi uşor descoperită şi din perspectiva diverselor forme de turism activ pentru care turiştii pot opta, pornind de la incursiuni pedestre pe traseele montane marcate prin pădurile judeţului până la mijloace motorizate, parcuri tematice de aventură (Balvanyos Adventure Park), diverse sporturi şi activităţi de agrement promovate de cei din zonă. Alegând ca punct de pornire Grand Hotel Balvanyos poţi alege un traseu montan accesibil tuturor categoriilor de turişti până la Grota Sulfuroasă, cea mai mare mofetă naturală a Europei. Traseul marcat, de tip forestier, durează aproximativ 1h şi 30 minute dus-întors. Trasee mai scurte, se pot face şi la Izvoarele Tămăduitoare,pentru o porţie de terapie în mijlocul pădurii. Hotelul închiriază şi biciclete. Daca vrei să deguşti o palincă (pardon, încă o palincă) tare şi…tare aromată, să savurezi bucate tradiţionale şi să descoperi ospitalitatea pensiunilor ANTREC te poftim la Complexul Cetate din Balvanyos.

Să simţim adrenalina aventurilor din Covasna 

Adventure Expert oferă programe de aventură cu mijloace motorizate şi nu numai. Traseele tip off-road cu ranger guad-ul te vor purta până la ruinele Cetăţii Balvanyos de unde poţi admira o panoramă încântătoare a zonei Balvanyos-Turia. Traseul continuă în coborâre, trecând în judeţul Harghita cu oprire la Lacul Sfânta Ana. Aici turiştii pot coborî serpentinele până pe malul lacului vulcanic, folosind mountaicart-uri (cart cu trei roţi şi frâne) şi mountainroller (trotinetă cu sistem de frânare pentru cei mari). Pe lacul Sfânta Ana se poate practica SUP-ul – sau cum să-ţi menţii echilibrul vâslind şi navigând pe apă, pe o placă (dacă nu ai degustat palincă).

Programe turistice tematice pe drumul meşteşugurilor Covasnei 

Dacă pe cei mici i-am învăţat să sculpteze în pănuşă şi să decoreze turtă dulce, noi, cei mari…(nu, nu o să mai zic de palincă) putem învăţa meşteşuguri mai complexe, transmise şi moştenite din generaţie în generaţie de iscusiţii meşteri ai Covasnei. 

Dogarii şi poveştile lor în lemn 

Dacă eşti îngrijorat că-ţi-ar lipsi vreo doagă…o poţi găsi în satul Harale. Localitatea este cunoscută şi drept satul dogarilor, de cinci decenii localnicii câştigându-şi existenţa din dogărit. Astăzi, satul îşi mai spune povestea lemnului doar printr-un singur dogar activ, Szőke Tibor. Ajunşi acasă la el, un fel de “Palatul Doagelor”, aflăm secretele confecţionării butoaielor tradiţionale, al găleţilor pentru fântâni şi pentru muls, al ciubăraşelor pentru oierit, al căzilor pentru prune sau varză şi multe altele.

Morărim, coacem pâine cu cartofi şi pregătim prânzul la ceaun 

În satul Cernat putem lua parte la un răsfăt gastronomic de neuitat dar şi la o lecţie impresionantă despre viaţa gospodăriilor secuieşti. La Centrul turistic rustic Malomkert turiştii pot asculta poveştile morarului, admirând o moară activă datând din secolul al XIX-lea. Mai mult decât atât, proprietarii oferă contra-cost diverse experienţe gastronomice şi meşteşugăreşti şi programe tematice cum ar fi: pregătire de fidea, pâine de casă cu cartofi, la cules de plante medicinale şi valorificarea acestora, pregătire de zacuscă, gemuri, dulceţuri şi siropuri,. murături, confecţionare de covoare din materiale refolosibile etc. Gospodăria dispune şi de locuri şi spaţii tradiţionale de cazare şi de servire a mesei.

Nu rata în Covasna

- Biserica fortificată Sf. Emeric din Ghelinţa;
- Castelul Mikes din Zăbala, Conacul Kalnoky din Miclăşoara, Castelul Daniel din Tălişoara;
- Vizita Cetăţii Ika şi a Muzeului Haszmann Pal; - Rezervaţia Naturală “Mestecănişul” de la Reci şi dunele de nisip; 

- Degustări de palincă premiată la nivel internațioanl marca Potio Nobilis cu sediul în Sfântul Gheorghe; 

- Grand Santerra Spa, Grand Hotel Balvanyos 

- 2000 de metri pătraţi dedicaţi răsfăţului şi relaxării. 

- Centrul de tratament cu mofetă și apă minerală de la Hătuica.

Infotripul #ViziteazăCovasna a fost organizat de Asociaţia Travel Focus şi Asociația de Promovare a Turismului din județul Covasna. Felicitări pentru iniţiativele avute şi pentru promovarea destinaţiei Covasna!