Povestea apelor dintr-o Grecie mai puţin cunoscută - Popas în Edessa şi Pozar -

AcasaDestinatiiPovestea apelor dintr-o Grecie mai puţin cunoscută - Popas în Edessa şi Pozar -

Povestea apelor dintr-o Grecie mai puţin cunoscută - Popas în Edessa şi Pozar -

Povestea apelor dintr-o Grecie mai puţin cunoscută - Popas în Edessa şi Pozar -

  • Vacante la Tara
  • 4 July, 2018

Deși majoritatea românilor aleg Grecia, pentru varietatea ofertelor estivale de litoral, țara elenă este o sursă bogată de istorie, de cultură și de tradiție. Agențiile de turism au început să promoveze din ce în ce mai mult acest patrmoniu mai puțin descoperit al Greciei.

Luând ca exemplu însorita staţiune Paralia Katerini de pe malul mării Egee, turiştii pot alege dintr-o varietate de spaţii de cazare, atât la hotel cât şi apartamente în regim “self catering” disponibile printre ofertele Agentia Corali Holidays

Descoperind Edessa – Oraşul apelor

Renumit pentru cascadele sale gălăgioase şi înspumate, oraşul Edessa este unul dintre cele mai pitoreşti oraşe ale Greciei. Situat la înălţimea de 320 de metri, în prefectura Pella din regiunea istorică a Macedoniei Centrale, localitatea numără aproximativ 30 000 de locuitori. Oraşul a fost unul dintre cele mai importante nuclee antice, datorită diversităţii reliefului, resurselor bogate şi a amplasării strategice.

Ani de-a rândul, Edessa a căzut pradă cuceritorilor veniţi pe meleagurile elene. Se consideră că Edessa este o localitate de origine frigiană, aceştia venind din partea central-vestică a Asiei Mici (Turcia, de astăzi). Din zona Frigiei, provine celebrul “Nod Gordian”, tăiat de către Alexandru cel Mare, celebrul conducător născut în zona Pella (aproximativ 50 de km de Edessa).

În jurul secolului al XIV-lea, în urma unui cutremur şi prin eroziunea rocilor, râul Edesseos sau Vodas a format în această zonă cascadele care au fost transformate astăzi într-un important obiectiv turistic ce se afişează turiştilor în parcul central.

Până să formeze cea mai impresionantă cascadă din zonă, apa Edesseosului a fost ghidată prin canale bogate în flori şi vegetaţie specifică, prevăzute cu podeţe de lemn, întreaga zonă căpătând un farmec aparte.

Cascada cea mare – Karanos, cade aprig peste stânci formând o trenă de apă de aproximativ 70 de metri.

Alte atracţii în Edessa:
- Expoziţia de reptile şi Moara Veche din Parcul Central;


- Biserica “Adormirea Maicii Domnului”;


- Moscheea Yeni;


- Situri arhelogice;


- Străzile pietruite şi casele tradiţionale din centrul istoric;


- Fabrica de procesare a frânghiilor din planta “Cannabis sativa”. Din tulpina plantei se producea fibra de cânepă,extrem de lungă, cu o rezistenţă foarte bună, folosită de greci în confecţionarea frânghiilor şi a plaselor de pescuit. Astăzi, fabrica este scoasă din uz.


- Platanul din parcul central în scorbura căruia se zicea că se ascundea Zeus de furia Herei. Tradiţia spune că turiştii care intră în scorbură trebuie să-şi pună o dorinţă care va deveni realitate.


Izvoarele termale din zona Loutraki-Pozar

La aproximativ 125 km. de Salonic şi 33 km de Edessa, turiştii se pot relaxa la Pozar, o staţiune balneară de la poalele masivului Voras a cărui altitudinea maximă se află în vârful Kaimaktsalan (2524 m).

Istoria acestei staţiuni se scrie încă din perioada antică. Ei bine, nu trebuie să rataţi o porţie de relaxare într-o zonă montană, cu cascade şi izvoare termale naturale…care au fost folosite inclusiv de ostaşii din Antichitate. Aici obişnuia însuşi Alexandru cel Mare să-și adune soldații pentru a-şi vindeca rănile şi a-şi recăpăta forţele consumate de-a lungul numeroaselor lupte. Apele izvoarelor au temperaturi de aproximativ 37 de grade, de unde și vechea denumire “Pozar” care înseamnă “sub foc”. Proprietăţile benefice ale izvoarelor Pozar au fost menţionate încă de pe vremea istoricului Herdot, cât şi în scrierile părintelui medicinei moderne, Hipocrate, care chiar a introdus aceste băi termale în tratamentele sale.

Astăzi Pozarul îşi aşteaptă turiştii cu băi cu izvoare şi cascade termale naturale, o piscină cu apă termală, centre wellness, saloane de masaj, băi cu abur, taverne tradiţionale, toate în mijlocul pădurilor umbroase. Totodată, staţiunea este şi un punct de pornire pe diverse trasee ecoturistice, de-a lungul râurilor şi cărărilor prin pădure, unde puteţi admira relieful specific de chei, atât de impresionant. Pe timpul iernii, în zona înaltă se poate practica chiar schiul alpin.

Apele izvoarelor Pozar sunt recomandate atât pentru prevenţie cât şi în tratarea diferitelor boli ale sistemelor osos şi muscular, afecţiuni dermatologice şi ginecologice, cât şi pentru o mai bună circulaţie a sângelui şi calmarea sistemului nervos şi afecţiunilor respiratorii.

Agentia de turism “Corali Holidays”, membru de 19 ani al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), unul dintre pionierii vacanţelor de tip charter pe destinaţia Grecia încă din anul 2003. www.corali.ro
Mai mult decât atât, agenţia prezintă turiştilor săi o diversitate de excursii opţionale specifice diferitelor categorii de turism: drumeţii montane şi trasee ecoturistice pe legendarul Munte Olimp, o zi de relaxare în staţiuni balneoclimaterice sau localităţi tradiţionale în răcoarea munţilor eleni, la Pozar şi Edessa, croaziere pe insula Skiathos, pelerinaje la mănăstirile din satele de munte (Paleo Panteleimonas, Litochoro), prezentare de folclor şi tradiţii greceşti cu degustare de produse tradiţionale şi dansuri şi multe alte astfel de opţiuni disponibile prin agenţia parteneră locală din Paralia Katerini – Paralia Tours. (Paralia Tours Incoming Travel Agency) Aceasta asigură handling-ul turiştilor şi, totodată, organizează excursiile opţionale. - www.paraliatours.com
Text si fotografii: Cristian Alexandru Catana